
Scholenprojekt op Stadslandbouw

it jaar biedt de Stadslandbouw opnieuw de mogelijkheid en de ruimte dat leerlingen van scholen kennis kunnen nemen van veel wat te maken heeft met het verbouwen van groenten. Ook dat edukatieve -menen wij – maakt deel uit van onze doelstellingen. En zo nemen wij nu voor het derde jaar deel aan het lesprogramma Mooi Voedsel Natuurlijk van Natuurcentrum Arnhem. In 6 lessen worden kinderen uit groep 5, 6 en 7 wegwijs gemaakt, waarvan de Stadslandbouw 3 voor zijn rekening neemt. Het gaat om leerlingen van de Pieter de Jongschool, van de Horizon, het Klinket en de Da Vincischool.
Het begint met een introductie op school. Daarna komen de kinderen twee keer (in april en mei) op de tuin. Begeleid door iemand van het natuurcentrum en ondersteund door onze vrijwilligers onderzoeken ze het bodemleven (wat is een gezonde bodem en welke diertjes leven er) en leren hoe te zaaien en plantjes te zetten, maar ook welk onkruid, waarom en hoe verwijderd moet worden. Vervolgens brengen ze begin juni een bezoek aan de Voedselbank en na nog een les op school sluiten ze in juli het projekt af. Dan gaan ze op de tuin oogsten, en de groenten klaar maken voor een salade en voor de soep.
Inmiddels zijn er twee tuin-lessen geweest. Het is bijzonder om te zien hoe gedreven de meeste leerlingen bezig gaan. Het planten van onder meer spitskool, andijvie en paksoyplantjes verliep enthousiast, ook werden sla en peterselie gepoot en bietjes en afrikaantjes gezaaid. En verschillen mogen er zijn. De een is er al heel bedreven in, een ander gaat uiterst voorzichtig te werk, en weer een ander durft de aanraking met de aarde nauwelijks aan. Week 19 stond in het teken van schoonmaken, wieden, en er mocht ook geboord worden. Maar eerst konden de kinderen nog hun eerder gekweekte groenten bekijken.
En dan: ‘Mag ik ook boren ?’ En: ‘Moet dit er ook uit?’ (‘Nee, dat moet blijven staan, dat is paksoy.’) ‘Wat doe je met paksoy?’ - Gelukkig zaten er veel wormen in de grond, die mochten zich over veel belangstelling verheugen, net als de duizendpoten, al zijn er ook kinderen die ervan griezelen. Op dinsdagmorgen kregen de kinderen na afloop allemaal een grote radijs mee uit het bed wat toch al ontruimd moest worden: daar komen courgetteplantjes. Plantjes zetten is leuker, maar het wieden is wel nuttig, daar konden ze het mee eens zijn.
Tropische kas
Ook voor het derde jaar laat de Tropische Kas zien wat ze te bieden heeft. In het eerste jaar is er veel uitgeprobeerd en het meeste is toen verrassend goed gelukt, of het nu kousenband en bittermeloen (binnen) betrof, of de grote lauki (buiten). Vorig jaar lieten Usha en haar team van zaterdag vrijwilligers (collega’s) vol trots zien wat er allemaal geoogst kon worden: Surinaamse spinazie, bittermeloen, tayerblad, kangkong, klaroen, en nog veel meer.
En het mooie was dat er van deze tropische groenten aan de voedselbank geleverd kon worden en dit geapprecieerd werd. Ze werden goed afgenomen. Vooral de lange lauki viel erg op. Dit jaar is de kas met zorg klaargemaakt. In april is de bodem met schapenmest (en veel water) bewerkt, de klussengroep heeft o.a. stellingen gezet, en op dit moment zijn veel planten al flink aan het groeien: behalve de eerder genoemde ook madam jeanette (een pittige peper), lemoengras, okra, aubergine, antroewa. Voor het eerst wordt nu geprobeerd om kousenband buiten te laten opgroeien. Op koningsdag zijn al kousenband- en lauki-plantjes verkocht. En dit jaar zal zeker weer opnieuw geleverd worden aan de voedselbank.
Koffie in ’t groen, Zelfoogstdagen, Open Dag.
Vanaf vrijdag 2 juni is er weer wekelijks ‘Koffie in ‘te groen’ van 11.00-12.00 uur. Je kunt binnenlopen, krijgt koffie of thee aangeboden en dat in de prachtige omgeving van een groene tuin. Daarbij kan er gezellig gepraat worden over (biologisch) tuinieren en het milieu, kan er informatie geboden worden en is een rondleiding mogelijk. Van harte aanbevolen. Op 3 Juni vindt de eerste zelfoogstzaterdag plaats. Daarna vinden de volgende om de twee weken plaats, tot 7 oktober. De tijd: 13.00 – 15.00 uur. Ieder die wil kan dan zelf zijn groenten kruiden, bloemen of klein fruit oogsten. Prijzen liggen tussen supermarkt en biologische markt in, en je kunt met de pin betalen.
Op zaterdag 17 juni (van 11.00-15.00 uur) hebben we onze jaarlijkse OPEN DAG. Je kunt een rondleiding krijgen, er is zelfoogst, verkoop van zelfgemaakte jam, en kinderaktiviteiten. Deze dag organiseren we samen met de Tuinderij de Mijmering en de Zorgtuin.
Meer weten:
www.stadslandbouwmooieweg.nl
Wim Palstra