Rolex-overval De Laar en proportioneel geweld

Stel je ligt ’s nachts op bed en je hoort lawaai dat waarschijnlijk veroorzaakt wordt door een inbreker. Wat mag je dan doen? Mag je die persoon je huis uit meppen? Mag je die inbreker overhoop schieten met een pistool? Of moet je gaan uitleggen waar het geld ligt en de sieraden?<--break->

Minister-president Mark Rutte zei er in 2010 het volgende over: “Mocht u onverhoopt geconfronteerd worden met een inbreker in huis en u slaagt erin die met een paar ferme tikken het huis uit te jagen, dan wordt de inbreker in de boeien afgevoerd, en niet u.”

‘Ferme tikken’, dat is het dus. Hou vlakbij uw bed een stevige knuppel paraat om daarmee in voorkomende gevallen een paar ferme tikken te kunnen uitdelen.

Maar een pistool, mag dat ook? Wat zegt eigenlijk de politie hierover? De politie zegt het volgende:

“Je mag jezelf of een ander verdedigen als er direct gevaar is. Als er direct geweld tegen je wordt gebruikt, dan mag je jezelf verdedigen om dit geweld te stoppen. Je moet wel opletten dat de zelfverdediging op de juiste wijze en in beperkte mate gebruikt wordt.

Dit is het beste duidelijk te maken door het noemen van een extreem voorbeeld: als iemand je schopt, mag je hem niet doodschieten. Het geweld dat je gebruikt om jezelf te verdedigen, moet dus altijd in verhouding staan met wat je wordt aangedaan.”

De politie heeft het daarmee over proportioneel geweld. Een mate aan geweld die in verhouding staat tot het geweld waarmee je bedreigd wordt. Als je dus bedreigd wordt met een mes of een pistool, dan mag je iets vergelijkbaars tevoorschijn halen. Grote vraag is dan wie daar eigenlijk op is voorbereid. Lang niet iedereen is getraind in dergelijke verdedigingstactieken.  

Ook raken veel mensen in paniek en neigen aldus tot overreageren: het veel meer geweld inzetten dan wat er eigenlijk noodzakelijk is. Dit laatste lijkt aan de hand te zijn met een woningoverval van enkele jaren terug in De Laar. Het slachtoffer daar slaagde erin zijn bedreiger uit te schakelen. Maar ging hij daarbij te ver? Dat is nu aan de rechter om te beoordelen.

Bron:

https://www.nrc.nl/nieuws/2010/10/08/van-rutte-mag-je-inbrekers-best-een-ferme-tik-geven-11952550-a625457

https://www.vraaghetdepolitie.nl/mishandeling/mishandeling/er-wordt-geweld-tegen-mij-gebruikt.-wat-mag-ik-doen-om-mezelf-te-verdedigen.html

https://www.gelderlander.nl/arnhem/is-doodgereden-rolex-overvaller-dader-of-ook-slachtoffer-arnhemmer-k-verbijsterd-om-vervolging-br~a771b0e9/

https://www.gelderlander.nl/arnhem/rolex-van-30-000-euro-mogelijke-reden-fataal-afgelopen-overval-arnhem~a2c49c95/

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/de-overvaller-van-een-arnhems-gezin-werd-doodgereden-hoe-ver-mag-je-gaan-in-de-verdediging~bd751d1b/

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1324762/rolex-van-30-000-euro-mogelijke-reden-overval-arnhem

DB