Red onze insecten

Het gaat slecht met de vlinders, bijen, kevers, vliegen en alle andere kriebelbeestjes die zo belangrijk zijn voor de natuur. Twee derde is verdwenen. Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van Natuurmonumenten is uitgevoerd. Als we het tij nog willen keren, is meer ruimte voor de natuur nodig in onze landbouwgebieden.

Het verlies van onze insecten is een aanslag op de natuur. Daarom moeten we de beestjes helpen. In onze natuurgebieden, maar ook bij jou in de tuin, op je balkon of groenstrook in de buurt.

Ook jouw tuin of balkon is een potentieel insectenparadijs. Dat is niet alleen goed voor de insecten, maar ook voor je tuin zelf. Insecten zorgen voor een vruchtbare bodem, leveren het voedsel aan je vogels en brengen je tuin in evenwicht. Maar hoe creëer je zo’n paradijs? Of beter, wat moet je daar voor laten? Jan Graafland, de tuinman van Weleda, zegt: wees niet te netjes!

Tuinman Jan Graafland: ‘De natuur is zo’n complex geheel, daar kun je toch geen orde in scheppen. Laat de natuur daarom zijn gang gaan en houd op met bestrijden. Doe je iets tegen de luizen, haal je het voer voor lieveheersbeestjes weg. En als je binnen mieren bestrijdt, dood je niet alleen de mieren buiten én die van de buurman maar ook alle bijen in de buurt. Zo klein en kwetsbaar zijn insecten. Beter is om met de natuur mee te bewegen en insecten de ruimte te geven.’

Tips voor meer insecten

Doe niets en laat je verrassen! Laat hout liggen en oude planten staan en maai niet alles weg. Schoffel en hark ook niet teveel. Houd de tuin minder netjes dan je gewend was.

Maak rommelhoekjes waar brandnetels mogen groeien; daarop zetten veel vlinders hun eitjes af.

Maak geen ‘eilandjes’ van planten met daaromheen centimeters zwarte aarde, maar zorg dat alles dichtbegroeit.

Koop planten met meeldraden (met stuifmeel), daar houden bijen en vlinders van. Let op dat insecten ook met hun roltong bij de nectar kunnen komen. Bij petunia’s - klokvormige bloemen - lukt ze dat bijvoorbeeld niet (zie: planten waar vlinders dol op zijn).

Als je een insectenhotel ophangt, zorg dan ook voor bloemen met stuifmeel in de buurt. Wilde bijen leggen bij elk eitje een klompje stuifmeel klaar.

Niet ieder insect vereist een insectenhotel. Een stapel stenen of een omgekeerde bloempot met wat stro helpt al. Laat ook de zaaddozen staan in het najaar, bijvoorbeeld die van klaprozen. Daar schuilen spinnen in.

Werk met de natuur, dus koop je mest, potgrond en inheemse planten duurzaam gekweekt en/of biologisch. Niet ieder tuincentrum of plantenwinkel heeft dit al in huis, maar als we er allemaal om vragen, dan past de markt zich wel aan.

Verder lezen op: https://www.natuurmonumenten.nl/insecten

Video: https://www.youtube.com/watch?v=8Emd_H47tWE

Goed voor insecten:

https://www.natuurmonumentenshop.nl/tuin/insecten.html

https://www.natuurmonumentenshop.nl/zadenmix-voor-vlinders.html