Ook uw tuin een groene oase?

Het is voorjaar en om je heen zie je de planten uitlopen in wolken van mooi lichtgroen. En misschien is het een idee om te kijken of ook de eigen tuin niet wat groener te maken is. Want vaak is het zo dat om praktische redenen de tuinen helemaal zijn dichtgetegeld. Maar dit toont wat kaal, zeker in contrast met die natuur die nu weer bloeien gaat.

Je kan bijvoorbeeld met een paar eenvoudige ingrepen je tuin omtoveren tot een groene oase, een kleine groene wereld waarin je je waarschijnlijk prettiger voelt dan met al dat steen om je heen. Een schutting bijvoorbeeld, en dit speciaal in combinatie met een pergola, vormt een goede basis voor een klimop als Hedera, Gouden Regen of Kamperfoelie. Verder is er natuurlijk van alles mogelijk wat betreft het planten van bomen en struiken en de aanleg van borders met bloemen. En voor wie echt de smaak te pakken heeft, is het mogelijk om bijvoorbeeld ook een vijver aan te leggen, met daarin waterlelies en goudvissen.

Zo’n tuin, als die eenmaal volgroeid is, dan is daar elke dag iets te beleven. Aan wat er in bloei staat, of aan vogels die voorbij komen, of wat betreft de planten die zich mooi ontwikkelen. Met zo’n tuin creëer je eigenlijk een groene kamer in het verlengde van je woonkamer. En zo’n groene oase is goed voor lichaam en geest, want al dat groen werkt verkwikkend en rustgevend. Het is ook goed voor de vogels, die op hun beurt veel van die lastige muggen opeten. Verder geeft veel groen in de wijk verkoeling in de zomer en verwerkt het beter het vele regenwater bij zware regenbuien. Ook vermindert het het fijnstof van verkeer, het verhoogt de waarde van je huis, en bovendien is tuinieren een heel gezonde hobby!
 
Bent u trouwens al genieter van een mooie groene tuin, dan is het misschien een idee om die tuin uit te bouwen tot een tuinreservaat. De bedoeling is dan dat er echt een stukje natuur ontstaat, waarin bijvoorbeeld vogels goed terecht kunnen voor voedsel en nestgelegenheid. En dat is van belang, want al jaren gaat het niet goed met de vogels in Nederland, de aantallen lopen terug. Meer groen in de tuin kan dan een belangrijke verbetering geven. Meer groen dus voor u en voor de vogels. En zeg nou zelf, het is toch heerlijk, dat concert van vogelzang in de ochtend! Het is zoals een oude chinese wijsheid zegt: "Hij die een tuin plant, plant geluk." 

Dick Broere, redactie wijkwebsite De Laar

Geraadpleegde bronnen:

https://www.youtube.com/watch?v=PUvEABwLnL4

https://www.nporadio1.nl/natuur-milieu/8892-4-redenen-om-je-tuin-groener-te-maken

https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/91532/Vijf-tips-om-je-tuin-groener-te-maken-video

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/leven/98149-een-groene-tuin-is-een-oase-van-rust-voor-lichaam-en-geest.html

https://rensderooij.nl/10-tips-groene-en-levende-tuin/     http://tuingeluk.nl/

https://www.gebiedsontwikkeling.nu/artikelen/verse-kennis-hapklare-brokken/

https://vroegevogels.bnnvara.nl/pagina/tuinreservaten

https://www.vogelbescherming.nl/in-mijn-tuin