Ondergrondse containers te openen zonder afvalpas

Alle ondergrondse containers voor restafval kunnen binnenkort worden geopend zonder dat daarvoor de afvalpas nodig is. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. Daarmee wil het college de discussie over de privacy in relatie tot de afvalpas doorbreken. Door deze maatregel is er geen enkele mogelijkheid meer om adresgegevens te koppelen aan stortgegevens.

De maatregel is rigoreus beseft het college. Verantwoordelijk wethouder Ine van Burgsteden: "We zijn al meer dan een jaar in gesprek met de leverancier van de software op de ondergrondse containers voor restafval om een eind te maken aan de ook door ons ongewenste situatie. Hoewel we tot op heden op geen enkele wijze gebruik maken van een koppeling van de afvalpas en de stortgegevens, vindt het college het niet langer gewenst om deze situatie te laten voortbestaan."

Planning

Het 'openzetten' van de ondergrondse containers is een arbeidsintensieve klus. Elke container moet handmatig moeten worden omgezet. Het gaat daarbij om ruim 1.000 containers. Vanaf vandaag worden de containers één voor één opengezet. De verwachting is dat half augustus alle containers zijn opengezet. Op de container komt een sticker met daarop de melding dat de container geopend kan worden zonder pas. Hoe lang de containers zonder pas te openen zijn is nog niet bekend. Wel heef het college de opdracht gegeven om een alternatief uit te werken voor een pas die wel privacy-proof is.


Afvalpas blijft nodig

Het openzetten van de ondergrondse containers betekent niet dat de afvalpas nu geen functie meer heeft. Integendeel. De afvalpas is en blijft nodig wanneer inwoners een bezoek brengen aan een afvalbrengstation. Op deze afvalbrengstations kunnen mensen hun grofvuil of andere afvalstromen kwijt.

 

Omgekeerd inzamelen

 

Arnhem gaat gewoon door met het invoeren voor omgekeerd inzamelen. Voor de inwoners die al omgekeerd inzamelen verandert er nauwelijks iets. Het belangrijkste dat verandert is dat ze niet langer hun afvalpas nodig hebben bij het openen van een ondergrondse container voor restafval.