Leg een geveltuin aan

Klimaatverandering zorgt ervoor dat zomers warmer en droger worden en dat we te maken krijgen met steeds meer piekbuien. Piekbuien leiden tot schade door wateroverlast en extreme warmte brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Arnhem is gevoelig voor deze risico’s. Binnen de heuvelachtige bebouwde kom zijn grote oppervlakten verhard, waardoor wateroverlast ontstaat tijdens hevige regenval, verdroging tijdens droge periodes en hittestress tijdens warme dagen. Door meer groen aan te planten kunnen we deze effecten tegengaan.

Leg een geveltuin aan

Door een rij tegels langs de gevel te verwijderen en een tuintje aan te leggen, kan het van de gevel afstromende regenwater in de grond zakken. Ook zorgen geveltuinen voor een groener straatbeeld. Het is een makkelijke manier om met weinig ruimte tóch te vergroenen. Door klimplanten in de geveltuin te plaatsen, blijft het begroeide deel van de gevel in de zomer koel. Ook krijgen vogels zo een plek om eten te zoeken en nestjes te bouwen. Voor meer informatie over deze en andere maatregelen kijkt u op www.arnhemklimaatbestendig.nl. Hier vindt u tevens voorbeelden van groene projecten in de stad. Laat u inspireren en ga aan de slag!


Bekijk ook eens dit: subsidie voor vergroening van je leefomgeving  

Hoosbuien en extreem warme dagen komen steeds vaker voor. De overheid neemt maatregelen om onze leefomgeving daarop in te richten, maar kan extremen niet voorkomen. Met elkaar kunnen we wateroverlast of last van de hitte verminderen. Bijvoorbeeld door onze omgeving groener te maken. Ga samen met buren aan de slag. Met groene daken of het vervangen van tegels door gras en planten. Of koop met de hele buurt regentonnen. Het waterschap heeft een subsidieregeling voor initiatieven waarbij wordt samengewerkt. Dus …. kijk of je in aanmerking komt en ga aan de slag!  

Voor meer informatie, zie: 

https://www.hohohoosbui.nl/

 

Grotere maatregelen

Samen met je buren steek je tijd en energie in het duurzamer maken van je buurt. Daar wil de gemeente Arnhem je graag bij helpen. Die hulp bestaat uit een subsidieregeling AANjaagfonds waarmee je een AANjager (deskundige) of een adviesbureau kunt inschakelen die jouw duurzame initiatief op allerlei manieren kan ondersteunen.    

Voor meer informatie, zie: 

https://www.arnhemaan.nl/het-aanjaagfonds

 

Nog wat tips en info voor vergroening van uw tuin / oase / groene huiskamer  

https://www.operatiesteenbreek.nl/vijf-betegelde-groningse-stadse-tuinen...

http://www.tuintrend.com/ 

http://www.tuintrend.com/5-tips-om-een-betegelde-tuin-een-groene-look-te...

https://www.haagplanten.net/haagplanten-blog/waarom-een-groene-tuin-voor...

https://www.puurtuinieren.nl/artikelen/artikelen-siertuin/met-weinig-wer...

https://www.huisjeboompjebeter.nl/makkelijke-tuin/