Klimaatcafé #8 – Een klimaatbestendige binnenstad

De Arnhemse binnenstad is een stenig hitte-eiland en kleurt donkerrood op de hittekaart. Op warme zomerdagen is de temperatuur nergens in Arnhem zo hoog als in de binnenstad. Dat dit negatieve gevolgen heeft voor het verblijfsklimaat en de gezondheid hoeven we niet verder uit te leggen.

Door het stenige karakter van de binnenstad kan overtollig regenwater tijdens piekbuien ook moeilijk de grond in, waardoor het riool wordt overbelast. Het klimaatbestendig maken van de binnenstad is een gemeenschappelijke opgave. De gemeente heeft de openbare ruimte van de Zuidelijke Binnenstad getransformeerd en de Jansbeek weer door het hart van de stad laten stromen. Echter, dit is niet voldoende om de binnenstad klimaatbestendig te maken. Wat hebben we daar nog voor nodig en wie doen er mee?

Tijdens het Klimaatcafé op 5 april gaan we het hierover hebben. Met ontwerpers, ondernemers, bewoners en gemeente gaan we praten over hoe we de binnenstad klimaatbestendiger kunnen maken. Hoe kunnen we de waarden van de stad: Groen, Creatief en Zakelijk samenvoegen tot een veelzijdig en toekomstbestendig plan voor de binnenstad.

Tijdens het café worden we geïnspireerd door Jeroen Marseille, die als ontwerper nauw betrokken was bij het ambitieuze Singelplan van Leiden. Dit plan voorziet in een aanzienlijke vergroening van de Leidse binnenstad.

Daarna gaan we in gesprek met Theo Reesink (PoelmansReesink, ontwerper van de openbare ruimte),  bewonersplatform Arnhem 6811, Platform Binnenstad Arnhem en de gemeente over het klimaatbestendig maken van de binnenstad.

We ronden het podiumprogramma af met een aantal pitches van groenprojecten en sluiten af met een gezellige netwerkborrel.

Dus kom op 5 april naar Showroom Arnhem en neem je buren en vrienden mee. Dan gaan we samen de binnenstad  van Arnhem nog mooier en groener maken!

Datum: donderdag 5 april 2018

Tijd: 16.30 - 18.00 uur, deuren open 16.00 uur

Locatie: Showroom Arnhem, Langstraat 20 (vlak in de buurt van Rozet en Weerdjesstraat)

Entree gratis

Info: https://www.arnhemklimaatbestendig.nl

Zie ook:

http://www.arnhem-direct.nl/berichten/hittekaart-toont-warme-en-koelere-plekken-in-arnhem/

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/06/29/de-hitte-van-een-versteende-stad-11355616-a1564987