De Laar klimaatbestendig

Samen maken we De Laar klimaatbestendig! Wil je graag meer vogels in de tuin en een mooiere, groenere en gezondere omgeving voor je kinderen om in te spelen? Wil je ook meer comfort in de zomers, dat je minder last hebt van de hitteperioden en piekbuien? Er zijn daarvoor maatregelen te treffen. Arnhem Klimaatbestendig helpt je hierbij!

Het veranderende klimaat zorgt ervoor dat de zomers warmer en droger worden en dat we te maken krijgen met steeds meer piekbuien. Piekbuien leiden tot schade door wateroverlast (overstromende straten en pleinen). Daarnaast leidt de extreme warmte tot vermindering van comfort, mensen functioneren minder, en er zijn ook gezondheidsrisico’s wat betreft bijvoorbeeld hartfalen bij ouderen.

Arnhem is gevoelig voor deze risico’s. Binnen de bebouwde kom is op grote oppervlakten verharding aanwezig, waardoor wateroverlast ontstaat tijdens hevige regenval, er ook verdroging is tijdens droge periodes, en er zelfs hittestress ontstaat tijdens warme dagen.

Daarom is het tijd om in actie te komen en de stad weerbaar te maken, oftewel: klimaatbestendig. Er zijn veel eenvoudige oplossingen om hitte te verminderen en regenwater op te vangen. Minder tegels en meer groen helpt bijvoorbeeld al enorm.

De aanwezigheid namelijk van veel groen - bomen, struiken, gras, klimop - absorbeert het water en dempt de temperatuurverschillen. Dus met veel groene tuinen om je heen, wordt het vele water van hoosbuien makkelijker verwerkt, en heb je ook minder last van hitteperioden.

Een groene tuin is vrij eenvoudig aan te leggen. Er zijn vele tuincentra waar van alles te koop is voor een mooie groene tuin.

Ook is het mogelijk bijvoorbeeld een groen dak aan te leggen. Zo'n groen dak maakt dat je huis in de zomer belangrijk koeler blijft, en in de winter beter isoleert tegen de kou.

Ter voorkoming van wateroverlast is ook heel  effectief het afkoppelen van je regenpijpen, dat ze dus niet meer uitkomen op het riool, maar dat het water de tuin in stroomt. Je kan bijvoorbeeld het schone regenwater via een gootje door je tuin in de grond laten wegzakken, of het opvangen in een regenton, en er dan je plantjes mee watergeven.

Buiten het voorkomen van schade en overlast geven deze oplossingen ook andere voordelen: de stad wordt groener en aantrekkelijker, de luchtkwaliteit verbetert, de biodiversiteit neemt toe, en je voelt je gezonder en gelukkiger.

Samen kunnen we de stad meer klimaatbestendig maken!

Laat je op onze website www.arnhemklimaatbestendig.nl of Facebookpagina inspireren door voorbeelden. Het betreft makkelijk toepasbare maatregelen en achtergrondinformatie.

Heb je een idee of wil je meer weten? Neem contact met ons op. Wij van Platform Arnhem Klimaatbestendig staan klaar om je te helpen bij aanpassingen in je wijk en zoeken hierbij de juiste partijen en subsidies.

Er is meer mogelijk dan je denkt! Samen maken wij De Laar klimaatbestendig! 

Tips! van huisjeboompjebeter