Dart Club De Kroon (tegenwoordig DC De Laar)

Na de start begin 2015 van de Dart Club De Kroon (tegenwoordig Dartclub De Laar) in Boerderij De Kroon, een initiatief dat financieel mede is ondersteund vanuit het Wijkplatform, is het ledental dermate gegroeid dat op dit moment gedacht wordt over uitbreiding van het aantal dartbanen. De groeiende populariteit zal ermee te maken hebben dat Nederland al jaren heel goed meedraait in deze sport, met wereldkampioenen als Raymond van Barneveld, Jelle Klaasen, Christian Kist en Michael van Gerwen. Zoals het ook een sport is die gezelligheid biedt en vaak beoefend wordt in cafés bijvoorbeeld. Maar niet onderschat moet worden dat het darten toch een grote vaardigheid vraagt. Je moet bijvoorbeeld in één leg een score van 501 halen. Om dan bij precies die 501 punten uit te komen, moet je meestal heel wat keren gooien voordat je de 501 bereikt hebt. Kampioenen als bovengenoemde lukt het soms om in 9 maal gooien klaar te zijn. Ze gooien dan bijvoorbeeld 7 maal Triple 20 (=420) + Triple 19 (=57) + Dubbel 12 (=24) = 501. Waarbij ‘Triple’, ‘Dubbel’, enzovoort, namen zijn van plaatsen in het dartbord, waar je dan precies je dart in moet gooien. Dit vraagt dus veel oefening. Ook moet je goed kunnen rekenen. Want steeds als je gooit, dan moet je berekenen wat de beste strategie is voor de volgende gooi.  

Bart en Danny, op hoeveel leden zitten jullie en hoeveel verwachten jullie er nog bij te krijgen?

We hebben nu ongeveer 25 leden, waarvan natuurlijk niet iedereen altijd aanwezig is. Nu ontvangen we iedere vrijdag tussen de vijftien en twintig darters en ook enkele toeschouwers die gewoon van de sfeer komen genieten. Als de uitbreiding een feit is, dan kunnen we groeien naar een stuk of veertig leden, en als die tendens zich voortzet, zoals nu, dan gaan we dat ook wel halen. Maar geduld een schone zaak. We hebben bijna een jaar met ongeveer 10 leden gedraaid en dat is kortgeleden binnen een maand verdubbeld.

Kan je iets zeggen over het niveau van jullie club in vergelijking met die kampioenen? Ik zie jongeren die toekomstige kampioenen lijken. Wat voor niveau moet je hebben om bij jullie mee te kunnen doen?

Bij ons is iedereen welkom van ieder niveau en die zijn er gelukkig ook, van beginners tot mensen met veel ervaring. En natuurlijk zijn onze jongere leden de eventuele toekomstige kampioenen, maar dat zal de toekomst leren. Fanatiek zijn ze in ieder geval wel. Op onze altijd gezellige vrijdagavond is het dus een mix van jong en oud en alle denkbare lagen van de bevolking. Daardoor is er altijd een gemoedelijke en respectvolle sfeer, waarin iedereen waar nodig elkaar helpt en gezellig samen wat drinkt.

Houden jullie ook wedstrijden met andere clubs?

Sinds afgelopen oktober hebben we ook ons wedstrijdteam gevestigd in De Kroon. Wat betekent dat we ongeveer twee woensdag-avonden per maand een thuiswedstrijd spelen en dus in De Kroon een tegenstander ontvangen. Dat doen wij momenteel in de derde klasse van de Arnhemse dartbond (ADO) en wij staan nu 2e in onze poule. Ieder seizoen is er ook een bekerronde, waarin we op 9 maart de achtste van finales zullen spelen. Ook bij deze wedstrijdavonden is publiek natuurlijk welkom en is er over het algemeen ook publiek aanwezig. Verder is iedereen altijd welkom op de vrijdagavond om eens de sfeer te proeven en om natuurlijk een pijltje te gooien.

Dartclub De Kroon is ondertussen verhuisd naar de kantine van Sporthal De Laar West en heeft een eigen website-dartclubdelaar met alle nodige informatie over wanneer en voor wie, uitslagen van toernooien, enzovoort. 

Dick Broere, redactie wijkwebsite De Laar