Colportage

Kent u dat? Mensen aan de deur die u gouden bergen beloven, en die je later het idee geven dat je door hen bent opgelicht? Dat heet colportage. Het is verstandig om er niet op in te gaan en zeker niets te tekenen.

Laat men maar een behoorlijke brief sturen met betrouwbare informatie en referenties. Verder nog de volgende tips:  

1. Neem het gesprek op

Vaak gaat een verkoopgesprek vooral erg snel. Wanneer je het gesprek – met toestemming van de verkoper – opneemt, kun je dit altijd later op je gemak nog eens terugluisteren. Een ander voordeel hiervan is dat je ook bewijs hebt dat een mooie aanbieding of toezegging daadwerkelijk is gedaan.

2. Vraag legitimatie

Als iemand aan de deur komt die zich uitgeeft namens een bepaald bedrijf, vraag dan altijd om legitimatie waaruit blijkt dat de persoon aan de deur daadwerkelijk werkzaam is bij het bedrijf.

3. Teken überhaupt niks aan de deur

Je kunt natuurlijk altijd het zekere voor het onzekere nemen en gewoon niks aan de deur tekenen. 'Zo voorkom je in elk geval dat je de fout in gaat,' aldus Oranje.

1. Vraag de overeenkomst zwart op wit

Teken niet voordat je de overeenkomst zwart op wit hebt. Dan heb je altijd iets om op terug te grijpen.

2. Doe alleen zaken met mensen / bedrijven die je echt goed kent

3. Gebruik bedenktijd

Mocht je na dit alles nog twijfelen over het bedrijf of de aanbieding, vraag om bedenktijd voordat je besluit om eventueel te tekenen. Gebruik die tijd om vervolgens naar het bedrijf te informeren bij de Fraudehelpdesk en bijvoorbeeld collega-ondernemers (als het om een zakelijke aanbieder gaat). Kennen zij het bedrijf? En wat is hun indruk? Ook kun je in deze tijd zelf nog even goed over de aanbieding nadenken natuurlijk.

Bron: https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/item/6-tips-voor-als-je-de-verkoper-aan-de-deur-niet-helemaal-vertrouwt/ 


Als men doet alsof je toch iets bent aangegaan, een contract, hoe geldig is dat dan?

Het is niet geldig als je 'Nee' hebt gezegd. Zie verder de info op: 

https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/colportage-wanneer-is-er-sprake-van-een-overeenkomst/

Zie ook:

https://www.senioren.nl/2013/10/colportage-gezeur-aan-de-deur/

https://www.youtube.com/watch?v=0JnHsLJ-3jw