Buurtpreventie in De Laar

Na mijn vorig ingezonden bericht in 2018 in ons wijkblad Laarnieuws en op Website De Laar, kan ik melden dat het goed gaat met de buurtpreventie in de Laar Oost. Doordat er een flink aantal beheerders bij is gekomen is de dekkingsgraad in Oost groot​. Voelt iemand zich uitgedaagd, meld je bij de contactpersoon Buurtpreventie. De contactgegevens van ons staan nu ook tussen de overige vaste contactgegevens. (zie de rubriek 'wie, wat, waar' op deze website). 

'Wat is de zin van zo'n AlarmApp? En waarom is die zo streng geregisseerd?'

In een BuurtpreventieApp is het vereist dat er kort en duidelijk een verdachte situatie wordt gemeld. Welke actie is ondernomen. Duimpjes en niet ter zake doende opmerkingen zijn niet toegestaan. De beheerder ziet daarop toe.

Te vaak is gebleken dat de App stilaan een gezelligheidsapp werd die dan onoverzichtelijk wordt en irritatie gaat opleveren waardoor mensen afhaken. De meeste bewoners zeiden mij ook bij het opzetten van mijn eigen wijk, dat ze wel mee wilden doen, als er absoluut ook alleen gebruik van zou worden gemaakt bij verdachte situaties, en nergens anders voor. De irritatiegrens is snel bereikt.

Om in een toch gebleken behoefte te voorzien hebben de meesten van ons (op eigen initiatief) in hun wijk een Facebookpagina of een ChatApp naast de BuurtPreventieApp lopen. Die geldt voornamelijk voor de verloren poes; afvaloverlast of iemand heeft wat te koop etc. De sfeer in onze ChatApp is ongedwongen en vrijblijvend. De berichtgevingen blijven ook hier kort, zinvol en is geregeld  met wat humor doorspekt.

Een beetje zorg voor elkaar is niet raar

Verbondenheid tussen bewoners in een wijk is belangrijk. We moeten met zijn allen een beetje gemotiveerd raken om elkaars have en goed in de gaten te willen houden. Hoe je dat doet mag iedereen zelf verzinnen als het maar gebeurt. Ikzelf ben daarom een BuurtPreventieApp gestart.

Of je nu erg betrokken bent in de buurt of vaak afwezig of gewoon wanneer je niet zo'n behoefte hebt aan buurtcontact, het is toch fijn als je terugkomt van vakantie of zelfs van een gewone werkdag, dat er mensen voor je in de bres zijn gesprongen, dat de politie is gebeld omdat er een verdachte situatie was, zoals bijvoorbeeld een (poging tot) inbraak. Die worden tegenwoordig 'heel gewoon' vaak overdag gepleegd.

Onderbuikgevoel

In mijn column over de workshop:  'Alertheid in de wijk/Luister naar je onderbuikgevoel' (2018) staat precies weergegeven waarom het fijn is om die zorg voor elkaar te hebben.

Ook de wijkagenten hebben aangegeven dat we beter zouden moeten  luisteren naar ons onderbuikgevoel. Vaak voel je goed aan als er iets niet klopt. Meestal stoppen we dat weg. Je wilt niet bang gevonden worden.

Een beetje dief doet namelijk intensief vooronderzoek

In mijn column beschrijf ik hoe ik zelf dat onderbuikgevoel heel sterk heb gehad in de aanloop van een komende dubbele inbraak bij mijn buurman, maar er toen niet naar heb geluisterd, laat staan gehandeld. Toen de inbraak tot twee maal toe was gepleegd, terwijl ik zelf op vakantie was, vielen de kwartjes op hun plek. Een beetje dief doet namelijk intensief vooronderzoek.

Functie en organisatie Buurtpreventie

Onze nieuwe wijkagenten zijn: Richard Lap, De Laar-West en Bert Bloemsma De Laar-Oost. De wijkagenten vervullen in De Laar niet langer een werkervaringsplaats. De functie is per januari van dit jaar omgezet in een vaste functie en dat is heel prettig voor de wijkagenten maar ook voor ons als bewoners.

Alle beheerders zitten samen met onze wijkagenten in een BeheerdersgroepsApp. De beheerders houden elkaar via deze app op de hoogte van eventuele criminaliteit in de omliggende wijken.

We zijn uitsluitend Alarmgroepbeheerder en volgen allemaal de SAAR-methode van de landelijke WABP.nl: 

  • Signaleer
  • Alarmeer (112)
  • App 
  • Reageer (indien mogelijk naar verdachte)


www.WABP.nl

De Landelijke WABP.nl is lange tijd offline geweest. Vanwege de enorme groei van het aantal deelnemende Preventiegroepen was het niet mogelijk dit nog langer op vrijwillige schouders te dragen. Intussen is de site in een stichting gegoten. Vakkundige websitebouwers hebben de site eenvoudig en toegankelijk gemaakt.

Vanwege de nieuwe privacyregelgeving (AVG) zijn de persoonsgegevens afgeschermd. Je ziet dus niet meer naam en telefoonnummer van de beheerders. Wel alle Preventiegroepen.

De kaart op de site is actueel. Via het intoetsen van je postcode zie je direct of er een AlarmApp in je buurt is.


Waar vind ik de contactgegevens WABP-buurtpreventie?

Elke nieuwe Laar-bewoner kan zich aanmelden via de landelijke WABP.nl. Na je aanmelding krijg je een e-mail teruggestuurd waarin wordt vermeld in welke Buurtpreventiegroep uw postcode valt en wie je daarvoor kunt benaderen.

Ontvang je het wijkblad Laarnieuws en/of bekijk je regelmatig de Website De Laar dan vind je daar in het vervolg onze contactgegevens:


CONTACTINFORMATIE WABP

Aanmelden en/of info:

WhatsAppBuurtpreventie De Laar Oost

Marijke Leusink AlarmAppBeheerder

mobiel 0618641091

of www.wabp.nl

Foto: Stephany Napp / WABP

 

Ter lering ende vermaak