Buurtpreventie in De Laar

Even voorstellen: Mijn naam is Marijke Leusink, bewoner en beheerder WhatsApp Buurtpreventie in De Laar. Ik ben aangesloten bij de Landelijke WhatsApp Buurtpreventie (WABP), een veiligheidsinitiatief voor en door burgers. Doel van dit Burgerinitiatief is om buurtpreventie landsdekkend te maken. 

WABP staat voor WhatsApp Buurt Preventie.
De WhatsApp is uitsluitend bedoeld voor Alarmsituaties in uw wijk en mag dan ook voor niets anders dan voor Alarmsituaties gebruikt worden. https://wabp.nl/ is opgericht op 1 juni 2015 en is sinds 28 juli 2017 geregistreerd als Stichting WABP. Inmiddels hebben meer dan 8.600 WhatsApp Buurtpreventiegroepen, met één of meerdere beheerders zich geregistreerd. Buurtpreventie is in kaart gebracht, zichtbaar en vindbaar voor iedereen.

Waarom een BuurtPreventieApp?
Graag maak ik gebruik van de wijkwebsiite De Laar om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Samenwerking tussen politie, gemeente en inwoners is heel belangrijk gebleken. Afgelopen jaar zijn er meerdere zaken opgelost door oplettende buurtbewoners. In de Laar zijn al diverse WhatsApp-beheerders en bewoners actief om onze omgeving veiliger te maken. Als beheerder sta ik in direct contact met een aantal andere beheerders en de wijkagenten Arno Nieman en Wilbert Reijnen via onze speciale BeheerdersGroepsApp. Als er iets speelt in een bepaald deel van De Laar dan stellen we elkaar op de hoogte om zonodig misstanden te melden in de naastliggende beheerderswijken.

Als (nieuwe) bewoner aanmelden bij een BuurtPreventieApp?
Wanneer er nieuwe mensen komen wonen gebeurt het wel dat ik bericht krijg via de Landelijke Buurtpreventie WABP. Soms kan ik mensen in mijn wijk opnemen, maar meestal niet. Dan zoek ik via postcode+huisnummer de betreffende beheerder bij wie de nieuwe bewoner zich kan aanmelden. Helaas gebeurt het af en toe dat de nieuwe bewoners in een straat komen waar nog geen beheerder is, of er is er wel een, maar niet aangesloten bij de beheerdersgroep De Laar en ook niet bij de landelijke organisatie https://wabp.nl.  Ik kan dan niet doorverwijzen. Dat is jammer.

Zelf beheerder worden? Goed nieuws: Je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden!
Beheerder zijn van een WABPgroep hoeft niet veel werk te zijn wanneer je eenmaal je wijk/straat hebt opgezet. Dat kan d.m.v. (al bestaande) flyers of wat ikzelf heb gedaan, je buurtbewoners bezoeken en persoonlijk vragen om deelname. De respons is dan groot omdat persoonlijk contact in de regel goed werkt. Wanneer je belangstelling hebt ben ik graag bereid om informatie te geven over de werkwijze hoe je een eigen groep kunt starten. Ook in de beheerdersgroep kunt je je vragen kwijt. Wel is het handig om te weten dat er door de landelijke WABP gedragsregels ontwikkeld zijn waar bewoners zich aan moeten houden. Of je die integraal overneemt of aanpast aan jouw wijk/straat en hoe je die handhaaft, dat mag je helemaal zelf weten.

Registratie landelijke WAPB en deelname Beheerdersgroep De Laar.
Het is níet verplicht je te registreren bij de Landelijke WAPB, maar wel heel handig wanneer je gevonden wilt worden als beheerder! Ook benadruk ik met enige klem de deelname aan de Beheerdersgroep De Laar. Het is je steunpunt en je bent 'vindbaar' voor je collegabeheerders. Bovendien word je op de hoogte gehouden over zaken die in de omliggende wijken spelen en mag je deelnemen aan het WAPB-Beheerders-/ Wijkagenten-overleg.

Ben je al beheerder maar (nog) niet aangemeld in de beheerdersgroep?
Ik doe hierbij een oproep aan alle nog 'alleenstaande' beheerders om zich in ieder geval aan te sluiten bij de BeheerdersGroepsApp via de onder aan deze pagina staande contactadressen. 

Gemeente Arnhem ondersteunt de beheerders financieel!

  Sticker WhatsApp

Het is mogelijk om via Wijkplatform de Laar met een eenvoudige subsidieaanvraag voorzieningen aan te schaffen bij de Gemeente Arnhem zoals flyers, borden in de straat en stickers op ramen, deuren en containers. (zie ondervermelde link).

Politie Arnhem moedigt het burgerinitiatief aan!

Onze wijkagenten ondersteunen actief. Om die reden zijn zij dan ook in de WABP-Beheerdersgroep aangesloten. Bij verdachte zaken zijn zij direct betrokken en zo nodig snel ter plaatse.

In De Laar zijn reeds 4 WABP groepen actief, waaronder:

  • Marijke leusink: 0618641091 / Bruinissestraat/ Zeelandsinel
  • Leo van Amstel: 0653848596 / Valkenburgstraat en omgeving
  • Chi-Wing Choy  : 061092334  / Landgraafstraat en omgeving
  • Bart van de Wateringen: 0644918171 / Domburgpad en omgeving

Wegens uitbreiding en onderhoud is de website https://wabp.nl even niet op volle capaciteit (tot ongeveer half september), maar eenieder die zelf een WABP wil opstarten kan daar terecht voor informatie. 

 

Nuttige links:

https://www.arnhem.nl/Inwoners/overig/veiligheid/Woninginbraak/Buurtpreventie

https://delaararnhem.nl/aanvraagformulier-wijkbudget-de-laar

https://wabp.nl/

http://alarmbeheerdelaaroost.blogspot.com/2018/04/workshop-alert-in-de-w...

https://www.arnhem6811.nl/whatsapp/

https://www.google.com/search?rlz=1C1OKWM_nlNL862NL862&q=whatsapp+buurtpreventie+sticker&sa=X&ved=2ahUKEwi5xcLc8KfkAhUP3aQKHfllCo44ChDVAigCegQIChAD&biw=1366&bih=657

https://www.politie.nl/mijn-buurt/misdaad-in-kaart?geoquery=6844DD&distance=5.0