Arnhemse nazi-bunker en tuindorp waar Audrey Hepburn woonde opengesteld tijdens Open Monumenten-weekend + Napoleon passeerde De Laar

Tientallen monumenten in Arnhem zijn op 9 en 10 september 2023 gratis te bezoeken tijdens de 37e editie van Open Monumentendag. Dit evenement biedt de kans om een monument te beleven waar je normaal niet zo snel komt. Daaronder zijn opvallende monumenten zoals de mysterieuze Diogenes-bunker en het zogenaamde Willem Schaap-kwartier.

Dit jaar staat het evenement in het teken van Leven en Doorgeven, met een focus op immaterieel erfgoed: de tradities, kennis en vaardigheden van de Arnhemse bevolking, die de levende ziel van de stad vormen. Er wordt daarom extra aandacht besteden aan erfgoed waarin geleefd wordt, architecten en ambachten.

Een voorbeeld hiervan is het idyllische Willem Schaap-kwartier vlakbij het Sonsbeekpark. Het is een bijzonder ensemble van architectuur, interieur en tuinen. Schaap, de bouwmeester, was in Arnhem een belangrijke voorvechter van het tuindorp-concept, waarbij mensen in kleine, groene paradijsjes kwamen te wonen – destijds een revolutionair idee. Tijdens rondleidingen kunnen bezoekers dit 100-jarige stuk Arnhems erfgoed, waar nog steeds geleefd wordt, bezoeken en de verhalen horen van de bewoners die onderzoek hebben gedaan naar hun woonomgeving. Saillant detail: de wereldberoemde actrice Audrey Hepburn was kort een van de bewoners van deze wijk.

Audrey Hepburn: Remembered | The Hollywood Collection - YouTube

Ook is de spannende Diogenes-bunker aan de Koningsweg in Schaarsbergen te bezoeken. Het is een van de grootste bunkers van Nederland en was het commandocentrum van de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het was het kloppend hart van de luchtverdediging voor Nederland. Deze massieve structuur, gebouwd met 33.000 kubieke meter beton, huist verhalen van 600 personeelsleden, waaronder de zogenaamde Blitzmädels die vliegbewegingen bijhielden op een enorme kaart. Tijdens Open Monumentendag kan de bunker tijdens een rondleiding worden verkend.

De volledige lijst van de deelnemende monumenten is te vinden op: www.openmonumentendagarnhem.nl

Arnhemse monumenten zijn dus niet alleen prachtige architectonische hoogstandjes, maar ook plekken waarin geleefd wordt en verhalen worden verteld. Tijdens het Open Monumenten-weekend kunnen bezoekers een unieke inkijk krijgen in de prachtige monumenten van Arnhem – en horen zij de verhalen, herinneringen en menselijke ervaringen die achter de gevels schuilen.

Open Monumentendag Arnhem vindt plaats op 9 en 10 september 2023.

De foto bovenin toont het interieur van een museumwoning. Daar zijn er inmiddels 11 van. 

Bij dit interieur hoort volgens mij muziek uit de jaren '50: 

https://wownieuws.nl/nederlandse-liedjes-jaren-50/

 

Napoleon in De Laar

Ja, u leest het goed, Napoleon was in De Laar, trok er althans doorheen met heel zijn gevolg, in 1813, over de Randweg. 

Zie voor meer informatie: De Laar. Rondleiding Kunstroute - Open Monumentendag

En zie: 

Napoleon Bonaparte - Franse generaal en keizer | Historiek

NAPOLEON IN NEDERLAND (hansschoots.nl)